Verilerimize ne yapılıyor ?

Bir kurum veya şirketin verilerinin çalındığı haberlere denk gelmişsinizdir. Günümüzde çok sık yaşanan bu olay, kısa süreli bir kriz yaratmakta. İnsanlar gündelik hayatlarında kullandıkları uygulamlar veya cihazlarla Big Data’yı (Büyük Veri) beslemektedir. İnsanların birçoğu neredeyse “dataist” (Olabildiğince çok kitle iletişim aracına bağlanan veri üretimi, veri tüketimi ve veri akışını arttıran, bunu tüm dünyaya yayan kişiler)olmalarına rağmen, verilerinin nasıl alındığının ve işlendiğinin farkında değildir. Bazı filmler ve belgeseller gerçek olaylara dayanarak bu konuyu işlemekte. Verilerimizin ne yapıldığını anlatan filmler ve belgeseller…

Kaynak: Pexels

-Snowden (2016)

Vatansever mi? Hain mi? bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden, Amerika Hükümetinin insanların kişisel verilerine (kamera, ses, kredi kartı, sosyal medya) erişebildiğini öğrenir. 2013 Yılında The Guardian ve The Washington Post aracılığıyla NSA’den aldığı bilgileri ifşa eder. Oliver Stone tarafından yönetilen film gerçek görüntüler kullanarak Snowden’ın süreçte yaşadıklarını anlatır.

-The Great Hack (2019)

Cambridge Analytica şirketi ile işbirliği yapan Facebook yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerini ele geçirerek, 2016 ABD seçimlerini manipüle eder. Eski Facebook çalışanı Christopher Wylie ve Cambridge Analytica şirketi çalışanı Brittany Kaiser gibi birçok olaya tanıklık edenlerin yorumlarıyla anlatılan Netflix belgeseli The Great Hack’te insanların sosyal medya üzerinden verilerinin nasıl işlendiğini, kararlarına nasıl etki edildiğini ve olayın perde arkasınında neler yaşanıldığı anlatılıyor.

-The Social Dilemma (2020)

The Social Dilemma, uzmanlar ve sektörel isimlerin yorumlarıyla sosyal ağların insanlar üzerinde oluşturduğu etki ve tehlikeleri, oyuncuların canlandırmaları ile anlatan 2019 yapımı Netflix belgeseli.

-The Facebook Dilemma (2018)

FROTLINE PBS’nin resmi Youtube hesabında yayınlan iki partlık belgesel dizisi The Facebook Dilemma, Facebook’un Cambridge Analytica skandalı sonrası mahkeme sürecinde yaşananlar, Facebook’un dünya çapında demokrasiyi bozmak için nasıl kullanıldığının, algoritmalardaki sistematik sıkıntıların fark edilip yetkililerin nasıl sessiz kaldığı gibi birçok sorunu eski Facebook çalışanları ile yapılan röportajlarla izleyiciye sunuyor. Başlangıçtan itibaren Facebook’un hikayesine kısa bir özet geçen belgesel aslında insanları birbirine bağlamak için kurulan bir ağın farklı bir amaca hizmet ettiğini gözler önüne seriyor.

Yorum bırakın